Hvad er lykke?

Vi stræber alle efter at være eller blive (mere) lykkelige. I alt hvad vi underliggende end stræber efter: en tryg familie, et godt helbred, god økonomi, slank krop, glade børn, passioneret kærlighed, frihed og fleksibilitet hverdagen – så er det værdier vi håber på kan gøre os mere lykkelige ved at være opfyldte. 

Lykke kan være mange ting. Som regel er det ikke statisk og vedvarende følelse, men en følelse, der kommer i glimt eller i bølger. Følelsen eller tilstanden kan blive trigget udefra eller indefra.

Jeg var til fest for at par uger siden, og havde det helt fantastisk. Jeg følte nærmest den der indre lykkefølelse, som ikke kunne lade være med at trænge igennem min krop, i min dans, i mit smil, i mine ord. Jeg var glad! Så glad, at det kunne ophøjes til at være en lykkefølelse, lige der til festen med de dejligste venner og den skønneste stemning og dernæst på cykelturen hjem, med endorfinerne boblende inden i – og lidt alkohol velsagtens også, omend promillen nok var faldende, da jeg kun drak vand de sidste to timer af den tid jeg var der og dansede i stedet for natten væk.

Det var en kort bølge af lykke, som heldigvis også fulgte mig i de kommende uger i større eller mindre doser. Og jeg blev nysgerrig efter at finde ud af, hvad det er der gør mig lykkelig. Og hvad der i det hele taget gør mennesker lykkelige.

Den rene lykke, som kommer indefra

De vise siger at lykken kommer indefra og ikke er baseret på ydre omstændigheder. Det handler ideelt set ikke om hvad omgivelserne byder en, men hvordan man tager det. Siger de.

“Lykke kommer indefra og ikke udefra og derfor afhænger den ikke af, hvad vi har , men af hvad vi er”
Henry Van Dyke.

Det har jeg tænkt meget over. For for mig er det jo umiddelbart nærliggende, at man og ens lykkefølelse naturligvis bliver påvirket af det ydre. Uanset hvor idealistisk optimalt det er, at hvile 100% i sig selv og så meget at intet kan påvirke, er det så realistisk? Er der nogen der kan det, bortset fra nogle tibetanske munke? (og kan de virkelig?)

Jeg føler mig tæt på lykkelig nu i denne periode ja, og umiddelbart kan man jo godt sige at det kommer indefra – og dog: for 1-2 måneder siden kunne jeg ikke komme helt herop og ringe. Der var nemlig en ydre omstændighed, som bremsede den følelse. Det var mit arbejde. Mit funktionærslaveri. Jeg hadede det meste af min hverdag, havde langt mindre overskud. Der var lagt bånd på min frihed og det indskrænkede min hverdagsglæde.

At få dækket sine vigtigste livsværdier

Apropos frihed, så er denne netop en af mine personligt vigtigste værdier. Og jeg tror at hvis man ikke får dækket sine vigtigste værdier, så kan det være svært at finde den rendyrkede lykke indefra.

En anden af mine vigtigste værdier er kærlighed (måske den vigtigste) – og i en længere periode har jeg følt mig semi-ulykkelig pga. sorg over mistet kærlighed. Sorg er hjemløs kærlighed siger man. Sådan følte jeg det. Heldigvis er kærlighed mange ting, ikke blot den passionerede af slagsen mellem to bestemte individer. Jeg føler pt en kærlighed til livet, til mig selv, til mine børn, til mine venner – ja, sågar til min frihed.

Hvilke vigtigste værdier man har, er personligt. Hvor jeg trives med min nyfundne frihed på trods af fremtidig økonomisk usikkerhed, så er der andre der ville have mere behov for tryghed og sikkerhed for at trives.

Ulykke kommer udefra?

Jeg tænker, at hvis man får dækket sine vigtigste værdier, så tror jeg netop at man vil have nemmere ved kunne finde den indre lykke og dermed være mere modstandsdygtig over for de ydre ulykker.

For ja, hvad så med ulykke? Kommer den ikke oftest udefra og påvirker det ikke netop den lykkefølelse man ellers skaber indefra?

Kan man fx være lykkelig selvom man mister en af sine kære? Nok ikke i den periode, hvor man sørger mest. Og måske er kærlighed vel netop en generel grundlæggende værdi for de fleste og denne værdi rives væk under en, når man mister en man har kær. Men det er en forbigående periode, hvis ellers man sørger for at give sig tid til at sørge og tid til at mærke efter og bearbejde smerten. Hvis man anerkender sine følelser – også de mest smertefulde af slagsen – og lader dem være i ens krop og sind, så tror jeg at man med tiden får en lang bedre chance for at finde tilbage til en overordnet indre balance, ro og på sigt lykke.

Accept af det der ikke kan ændres

Og det mener jeg er endnu en faktor i lykke: at acceptere. Acceptere sig selv og sine følelser og acceptere det der ikke kan ændres.

At acceptere sine følelser, betyder bl.a. at man ikke skal flygte fra det der gør ondt. Frygt, sorg, mental smerte. At acceptere at følelsen er der kan somme tider være uudholdeligt. Man får lyst til at lindre med noget, som kan få tankerne på noget andet. Bedøve med andre indtryk, andre mennesker, alkohol. Ved at søge noget noget der kan få en til at glemme. Og det kan være OK og menneskeligt for en stund, men jeg tror at det er vigtigt at tage mod til at mærke frygten, sorgen og smerten og gå igennem den. Hvis ikke den bearbejdes, så vil den ligge og ulme og dukke op til overfladen før eller siden.

At acceptere det, der ikke kan ændres er nemmere sagt end gjort. For hvornår ved man hvornår noget ikke kan ændres? Nogle situationer er sort-hvide (et dødsfald), andre ikke (konflikter mellem mennesker og usikre relationer fx).

“Giv mig sindsro til at acceptere de ting jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting jeg kan ændre og visdom til at se forskellen”
 Reinhold Niebuhr, 1932

To be continued … 

Så for at opsummere:

 • Jeg tror at lykke afhænger af om man får opfyldt sine vigtigste værdier
 • Lykke kommer primært indefra, men ulykke udefra
 • En af faktorene i lykke, er at kunne acceptere det som er og ikke kan ændres

Flere tanker om lykke og personlige værdier i kommende skriverier.

2 thoughts on “Hvad er lykke?

 1. Bjørn

  Godt skrevet, og jeg er ret enig! Udfordringen med nummer et kan være at finde ud af hvad ens værdier /lidenskaber egentlig er i første omgang. Det er ofte andre ting end det man regner med, og næsten helt sikkert andre ting end dem man benytter som quick fixes til at blive gladere i dagligdagen (fjernsyn, computerspil, slik, junkfood). Personligt har jeg oplevet at det kræver tre ting for mig at være glad: 1. Brug min tid på ting som giver mig personlig tilfredsstillelse bagefter, også selvom det kan være hårdt at tage sig sammen til det. 2. Find glæde i alle de små ting i hverdagen, også de trivielle og kedelige. 3. Øs ud af opmærksomheden og kærligheden, man får den som regel igen 🙂

  Reply
  1. Lenka Post author

   Netop Bjørn … det er ret væsentligt at finde frem til sine personlige værdier. Jeg har med tiden “sat mig” på 5 værdier jeg i hvert fald mener er vigtige for mig. De to af dem har jeg allerede nævnt: personlig frihed og kærlighed. De er begge ret grundlæggende for mig og ligger øverst. Dernæst er humor i mit liv en vigtig værdi og noget eventyr – ikke konstant og ikke nødvendigvis på den direkte bombastiske måde som at rejse jorden rundt, men måske bare det indre eventyr og det at opleve den omkringliggende verden på nye måder. Sidst men ikke mindst er forandring og personlig udvikling også vigtig. Nok i trit med dit 1. punkt. Jeg vil gerne skrive mere om personlige værdier i et senere indlæg. Der er meget jeg har lyst til at skrive!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *