When I wish upon a star

Jeg så et stjerneskud.

Sådan næsten lige uden for syns rækkevidde gennem mit beskidte køkkenvindue ud mod øst.  Helt ved den øvre vindueskant, så jeg nåede ikke at se den ordentligt. Der skulle komme meteorregn i nat. Jeg lagde mig ud med at tæppe, ude på græsset, hvor jeg havde god udsigt mod nordøst, hvor det skulle komme fra. Jorden og græsset duftede sødt. Efter en 10 minutters tålmodigt venten så jeg et til! Jeg tror at det er første gang jeg rigtig har set en … men det går så hurtigt. Alt for hurtigt.

Jeg ventede i 10-15 minutter mere for bare at kunne se een mere, men det lykkedes ikke. Til sidst blev duften af græs og jord lidt for meget som sød og tung perfume, sindet for rastløst og måske ville Oscar finde på at vågne, mens jeg legede udendørs eventyr?

Well, I’ve made my wish. 

Hvad skyldes disse stjerneskud? Fra videnskab.dk:

Hvert år omkring 12. august kan man opleve en sværm af meteorer på nattehimlen. Det skyldes, at Jorden krydser ind i kometen 109P/Swift-Tuttles bane. Når det sker, vil støv fra kometen brænde op i Jordens atmosfære og ses som stjerneskud.

Den tilbagevendende meteorregn betegnes også som Laurentii-tårer, og hvis man er heldig, kan man nogle gange se op til 90 meteorer i timen.

Sidste sommer var meteorregnen svær at se, fordi Månen lyste alt for meget. I år vurderer Space.com, at Månen ikke vil give problemer, fordi den først står op lige før solopgang, og derfor efterlader den nattehimlen helt mørk.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *